K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Trädgårdsexperten tipsar - så får du snabbt en fin trädgård

Trädgårdsmästare Linda Schilén guidar dig till hur du enkelt får en snygg trädgård. Hon berättar också hur hon själv brukar tänka.

Genom enkla knep såsom att välkomna blommor som frösår sig, att ta hjälp av smarta verktyg och att inte ha för många perennrabatter gör du trädgårdslivet lättare. Linda Schilén har fått lära sig detta den långa vägen, men genom att lära av henne kan du ta en genväg till den fina trädgård du ser framför dig. Framför allt handlar det om att inte skapa onödigt jobb i trädgården.

– Ha till exempel inte så många rabatter med perenner, utan låt istället blomsterprakten komma från växter i krukor eller buskar med vackra blommor, säger Linda Schilén.

så får du snabbt en fin trädgård 1500x800 Vattna blommor

Våga testa

Hennes trädgårdsintresse tog fart efter ett oväntat fynd när hon letade efter målarfärg i husets källare. Någon målarfärg hittade hon inte, men väl en påse märkt ”Esters fröer”. Ester var den gamla damen som bodde i huset innan Linda och hennes familj. Hon var en riktig trädgårdsentusiast som gick bort vid sin post, med krattan i handen.

För ytterligare uteinspiration, mer fokuserat mot altanen och din uteplats kan du läsa nedanstående artiklar Fräscha upp dina gamla trädgårdsmöbler och Så tvättar du ditt trädäck

så får du snabbt en fin trädgård 1500x800 Plantera sallad

– Det var något som slog an en sträng av passion i mig. Det kreativa har visserligen alltid lockat mig, men jag jobbade som flygvärdinna innan jag gav mig in i trädgårdsbranschen. Så det var något helt annat – så långt från jorden man kan komma.

Intresset växte sig så starkt att hon senare utbildade sig till trädgårdsmästare. Idag ser hon sig som en trädgårdsinspiratör och menar på att det inte alls behöver vara komplicerat att ha en trädgård.

– Man måste ge sig ut och våga – blir det fel så har man ju ändå lärt sig något, säger Linda.

Några av hennes vassaste tips kommer från att man inte ska komplicera saker och ting. Välkomna exempelvis växter som frösår sig och välj basgrödor som ger mycket såsom mangold, ruccola, sockerärtor, rädisor, morötter och olika bönor. Vill du driva upp dem tidigt på säsongen kan du använda dig av växthus eller drivbänk.

Våga också använda hjälpmedel. Robotgräsklipparen gör exempelvis att du slipper lägga tid på att klippa gräset och riva mossa. Många påstår även att den håller borta mördarsniglarna. Ett annat exempel på hjälpmedel är solcellsbevattningssystem.

så får du snabbt en fin trädgård 1500x800 En lummig rabatt

så får du snabbt en fin trädgård 1500x800 Vattna blommor

Linda tipsar vidare om att prydnadsgräs är ett bra sätt att skapa struktur i rabatterna.

Lindas bästa tips:

  • Använd hjälpmedel för att underlätta vissa sysslor, som till exempel en robotgräsklippare.
  • Ha inte för många perennrabatter, blanda hellre in lite krukor och buskar.
  • Välkomna de blommor som frösår sig istället för att irriteras över dem.
  • Använd prydnadsgräs, till exempel tuvrör som växer väldigt vertikalt, för att på ett enkelt sätt skapa struktur i rabatten.
  • I köksträdgården ger basgrödorna ”mycket för fröna”, till exempel mangold, ruccola, sockerärtor, rädisor, morötter och olika bönor.
  • Det kan vara helt okej att låta trädgården vara vildvuxen – men inte igenvuxen!
  • Ännu fler tips hittar du i hennes bok Genvägar till vacker trädgård – tänk som en trädgårdsmästare.

Inget projekt är för litet eller stort att få hjälp i. Vare sig det är en altanbyggnation eller lite påtande i trädgården kan våra projektplanerare bistå med hjälp i form av verktyg-, eller materialvård.

Är bilen för liten? Vi erbjuder både hemtransport och lån av släp om så skulle önskas. Välkommen in!