K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så tar du hand om ditt trädäck

I det klimat som råder i stora delar av Sverige så får uteplatsens trädäck och trall utstå mycket. Genom att underhålla trädäcket förlänger du dess livslängd, men håller det även estetiskt snyggt. Vi tipsar om hur du underhåller, tvättar och ger din uteplats lite extra kärlek!

Trädäck ger ett naturligt och varmt intryck till trädgården. Men för att det ska behålla sin fina färg, dock med viss patina, och samtidigt ha en god livslängd är det viktigt att du vårdar det rätt. Att tvätta och olja eller lasera trädäcket med jämna mellanrum är a och o. Vanligen räcker det med varannat år om du bara tänker hållbarhetsmässigt. Vill du däremot ge det en fin lyster bör du genomföra behandlingen en gång per år.

Så här vårdar du trädäcket i tre enkla steg:

1. Rengör ditt trädäck

Det första du gör är att skura trädäcket för att få bort ingrodd smuts. För detta krävs en hink med vatten, miljövänlig såpa och en skurborste – bra för både plånboken och miljön. Spola av ytorna med vattenslang och skrubba lätt med såpavatten. Du kan vid behov även använda terrasstvättmedel. Låt det verka enligt instruktionerna, och tag därefter en terrassborste och skrubba hela ytan. Se till att hålla träet är fuktigt hela tiden. När hela ytan är rengjord spolar du av den med vatten och låter trädäcket torka i några dagar med fint väder innan du ytbehandlar den. Väljer du att använda terrasstvättmedel bör du tänka på att resterna av medlet hamnar i din trädgård, nära blommor och andra grödor.

THINK Tvätta ditt trädäck på rätt sätt 1500x800 Rengör

2. Slipa trallen

När träytorna är torra är det dags att slipa trädäcket lätt. Ta sedan bort slipdammet med en mikrofiberduk. Nu är du redo för att olja eller lasera. Vilket du väljer beror på dina behov.

3a. Olja

Om du vill få fram träets naturliga karaktär och ådring är olja ett bra val. Att olja trädäcket är enkelt med rätt verktyg och förarbete. Börja med att säkerställa att underlaget är torrt och stryk på ett tunt lager olja på en eller två trallbrädor i taget med en mikrofiberroller eller träoljepensel. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet för att få ett snyggt resultat. För att inte belasta ryggen kan du med fördel använda ett förlängningsskaft. När du oljar in trädäcket ska du se till att träet blir mättat. Torka bort eventuellt överskott av olja efter en ungefär en halvtimme. Var noggrann med att inte lämna kvar någon hinna på träytan.
Obs! Tryckimpregnerat trä behöver torka minst ett år innan du oljar det.

THINK Tvätta ditt trädäck på rätt sätt 1500x800 Träolja

3b. Olja i annan kulör

Om du vill färga altanen i en annan kulör men behålla trallens struktur hittar du utvalda favoritkulörer här:

- Black
- Grey
- Brown

Det går även bra att bryta Beckers Elite träolja i hundratals kulörer i våra varuhus.

THINK Tvätta ditt trädäck på rätt sätt 1500x800 Lasyr

Impregnera själv med Sioo:x

Om du har valt att bygga ditt trädäck av obehandlat virke kan du impregnera den med en särskild impregnering från Sioo:x. Impregneringen är utvecklad på svenska västkusten där tufft väder ger träytor riktiga utmaningar. Träskyddet från Sioo:x bygger på en sammansättning patenterade naturmineraler som baseras på grundämnet kisel. Denna behandling gör trädäcket i princip underhållsfritt i upp till tio år, det enda du behöver göra är att tvätta av det någon gång per säsong och eventuellt bättra på vid något extra utsatt ställe. Det träskydd som ingår i impregneringssystemet har ett extra ljust utseende som är populärt bland såväl många villaägare som arkitekter. Impregneringen är dessutom vattenbaserad, giftfri och därmed mycket skonsam mot miljön - som ger silvergrå och slitstarka träytor. Läs mer på www.sioox.se eller prata med våra kunniga säljare i ditt närmaste byggvaruhus.

THINK Tvätta ditt trädäck på rätt sätt 1500x800 Impregnera

Smarta redskap för att ta hand om trädäcket:

  • Terrasskrubb – för att skrubba bort löst sittande olja och alger innan du lägger på ny olja eller lasyr. Gör det betydligt lättare att få ett bra slutresultat.
  • Förlängningsskaft – oavsett om du ska olja, lasera eller rengöra terrassen, använd ett förlängningsskaft så sliter du inte ut knän eller rygg. Arbetet går dessutom mycket fortare.
  • Rollerset med mikrofiberroller – gör att du kan arbeta mer än dubbelt så fort jämfört med att använda med vanlig pensel. Mikrofiberrollern suger upp olja, vilket gör arbetet mindre kladdigt. Du kan också ta två brädor i taget eftersom rollern är dubbelt så bred som en pensel.
  • Terrassdyna – terrasslasyr är en populär behandling av terrass, och den läggs bäst på med en terrassdyna för att åstadkomma ett jämnt, fint laserat resultat.

Checklista

  • Tvätta trädäcket med skurborste, miljövänlig såpa och vatten
  • Slipa och torka sedan av trädäcket med mikrofiberduk
  • Lägg på olja.

Inspiration och hjälp

Hoppas att tipsen var till användning! När du väl är klar med förarbetet kan du låta dig inspireras av artikeln Så partypimpar du uteplatsen för att göra din uteplats till områdets bästa.

Våra projektplanerare hjälper dig gärna med inspiration men även med praktiska saker som planering, materialförslag och logistik, från start till klart!

Har du ännu mer renoveringstankar kring din inredning på din uteplats? Låt oss inspirera dig lite extra i artikeln Så behandlar du teakmöbler - steg för steg

INSPIRATIONSARTIKEL Inred ute header 876x640 1

Möbler till uteplatsen

Inspireras av fem olika stilar för din uteplats, läs våra tips!

Klicka här
Snickarskolan column layout

Snickarskolan

Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!

Klicka här
Odlingsbädd 876x640

Trädgård & fritid

Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling eller fixa uteplatsen.

Klicka här