K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Rottingmöbler – därför älskar vi dem

Rottingmöbler är en klassiker i våra uterum. Utemöbler som du kan ha i många år utan att bara du tar hand om dem på rätt sätt. Det finns både möbler i äkta rotting – tillverkade av den slingriga stammen hos palmer som tillhör rottingpalmsläktet. Det finns även konstrotting – ett mer hållbart material av konstfiber som tål det nordiska klimatet bättre och är enklare att hålla rent och underhålla.

Rottingmöbler är ett vackert naturmaterial

Klassiska rottingmöbler är tillverkade i rotting som är ett naturmaterial. Rotting kommer från stammen på palmer och är trådar som flätats samman. Rotting går att böja i fantastiska kurvor och flätas till möbler i vacker gyllene design, något som gjort den älskad av många. Rotting är ett lätt material, det är tåligt och har bra motståndskraft mot insekter.

Viktigt är att komma ihåg är att rotting är känsligt för fukt och regn, och tappar lyster och stabilitet om materialet utsätts för vädrets makter. Därför passar de bäst att stå i inglasade uterum eller under tak och bör plockas in under vintern där de kan förvaras torrt.

Konstrotting: ett material som tål nordisk sommar

Rottingmöbler var länge rätt otrendiga, men idag är rotting hetare än någonsin i de skandinaviska uterummen. Orsaken kan stavas till konstrotting. Konstrottingen gör att vi kan njuta av den vackra böjda flätningen och den ljusa naturtonen samtidigt som vi får möbler anpassade för vårt nordiska klimat.

Rottingmöbler är ofta bekväma, prisvärda, lätta och praktiska möbler. Många möbler i konstrotting är hantverksmässigt flätade, samtidigt som de i princip är underhållningsfria. De ger vackra möbler till uteplatser, balkonger och bersåer där vi kan sitta och umgås på ett bekvämt sätt.

Modena 1500x800 1

Nyproducerade rottingmöbler i all ära, men rottingmöbler är också populära vintageprylar - inte minst för samlare. Rottingmöbler för lätt tanken tillbaka till 1800-talet och det brittiska imperiets glansdagar. Många Hollywoodfilmer har visat utomhusscener där brittiska familjer suttit i ljusa linnekläder intill exotiska palmer i vackra rottingmöbler. Kanske är det just därför den gyllene färgen på rottingmöbler för tanken till exotisk värme och en känsla av ett tropiskt paradis? Många hängstolar, rottingfåtöljer med höga välvda ryggar och bersåmöblergrupper flirtar tillbaka till svunna tider i både design och produktnamn, och ger en exotisk touch i vår vardag.

Det finns även solsängar som flera av dem är gjorda av konstrotting.

Rotting 1500x800 1

Hur väljer jag rottingmöbler?

Om du är sugen på att införskaffa rottingmöbler, är den viktigaste frågan du bör ställa dig var möblerna ska placeras. Kommer de att stå skyddade från väder och vind? Hur stor är ytan?

Den andra frågan du bör ställa dig är hur mycket tid du vill lägga på att sköta om dina utemöbler. Köper du möbler i naturrotting men inte har en skyddad plats att ställa dem på, kommer du få bära in dem så fort vädret blir fuktigt om de inte ska tappa färg och lyster.

Om du väljer konstrotting får du en mer underhållsfri möbel, men tänk på att även de utsätts för solljus. Väljer du en högre kvalitet av konstrotting är de ofta mer UV-beständiga och håller därmed färgen längre. Till sist bör du tänka på vilken stil och atmosfär du vill ha i ditt uterum och som passar i den miljö det ansluter till. Idag finns rottingmöbler i en mängd stilar, från klassisk retro till moderna loungegrupper och i flera olika nyanser.

Basket 1500x800

Ta hand om din rottingmöbel

En rottingmöbel är en ägodel som kan hänga med i många år. Se därför till att ta hand om dem på rätt sätt. Rengöra dem regelbundet och om det är naturrotting ta in dem på höst och vintern så att det inte står alldeles för utsatt.

Rotting är tåligt material, men har två fiender som du behöver se upp med: direkt och starkt solljus bleker och torkar ut rottingen. Även regn och fukt kan vara ett problem som i värsta fallorsaka fläckar och annan påväxt. Vi rekommenderar därför alltid att förvara dina möbler under tak, samt torrt, svalt och välventilerat, helst inte i skarpt soljus. Rengöringen av rotting kan göras med en mild tvållösning och en lite fuktad trasa. Torkas sedan möbeln torr med en mjuk trasa.

Istället för att köpa en helt ny stol, fåtölj eller soffa. Varför inte köpa nya dynor istället? Du hittar vårt utbud av dynor här.

Stort utbud av rottingmöbler och andra utomhusmöbler

Titta här för att hitta flera möbler i rotting och konstrotting här.

Om du istället letar efter andra naturmaterial så har vi ett fint utbud med möbler i bambu.

Du har väl inte missat vårt övriga stora utbud av trädgårdsmöbler? Ta en titt här och se om du hittar din nya favorit!