K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Dags att sätta egen potatis

Egen färskpotatis till midsommar eller en vitlöksdoftande potatisgratäng till hösten? Att odla egen potatis är något alla kan lyckas med och det finns mängder med roliga sorter att välja på, vad sägs till exempel om lila potatis i år? Här är tipsen som gör din potatisodling till en succé.

Potatisen är förmodligen vår mest älskade rotfrukt – men så har det inte alltid varit. När knölarna anlände till Europa under 1500-talet ansågs de så smaklösa att de bara dög till djurfoder. Först under 1700–1800-talen blev potatisen riktigt populär, så pass att skolorna fick införa potatislov så att barnen kunde hjälpa till med skörden. Att odla sin egen potatis hemma innebär att du får den färskare, godare och billigare, men du kan också välja och vraka bland spännande sorter som inte finns i matbutiken. Plantera gärna både tidiga och sena sorter så har du potatis i lång tid framöver. Potatis kan sättas i land, pallkragar, hinkar, direkt i jordsäcken eller i praktiska potatiskrukor, den är inte svårodlad och så länge du ger den vatten vid torka kommer den att producera. Om du dessutom ger den gödsel och bättre jordförutsättningar, gärna en mullrik och sandblandad jord, kan du räkna med uppemot ett kilo potatis per satt sättpotatis.

Artikel Potatis 1500x800 2

Så odlar du potatis

1. Satsa på sättpotatis

För att undvika att få med tråkiga potatissjukdomar är det klokt att välja certifierad sättpotatis, till exempel sättpotatis från Stubbetorp. Certifierad sättpotatis har även tagits fram för att vara resistenta mot olika sjukdomar och problem som kan finnas i jorden sedan tidigare. Byt plats på potatisen varje år så att den inte återkommer tätare än vart fjärde år på samma plats.

2. Förodla eller förgro din potatis

Genom att förodla eller förgro din potatis kan du få skörd flera veckor tidigare än om du planterar potatisen direkt. Det mest effektiva sättet är att förodla, det innebär att du lägger potatisen på en jordbädd inomhus redan under mars–april, ungefär 5 veckor innan du tänkt plantera ut den. Potatisen bildar då rötter nedåt och groddar uppåt vilket ger dem ett försprång vid utplanteringen. Du kan även förgro potatisen, då lägger du den på en bricka och inväntar groddarna, denna metod ger inga rötter vilket gör att det i slutändan tar lite längre tid till skörd än om du förodlar dem, men ger ändå ett försprång i jämförelse med att plantera helt ogroddade potatisar.

3. Dags att plantera ut potatisen

Potatis kan sättas från mitten av april till mitten av maj (tidigare i söder och senare längre norrut). Tänk på att skydda blasten med fiberduk de första veckorna så att inte nattfrosten tar den. Jordtemperaturen bör vara minst 8 grader. Använd en bra, skarp spade, exempelvis från kvalitetsmärket Fiskars så går arbetet lättare. Bäst växer potatis i mullrik sandblandad jord. Gödsla något vid planteringen, men inte alltför mycket, då satsar potatisen på blasttillväxt istället för själva knölarna. Du kan även välja en gödslad jord som exempelvis den naturgödslade jorden från Hasselfors och blanda den med befintlig jord.

– Sätta potatis i land Sätt potatisen med groddarna uppåt på cirka 5–8 cm djup. Radavståndet bör vara minst 50 cm och potatisarna i raden sätts med ett avstånd på 20–30 cm. Täck med jord, gödsla måttligt och vattna.

– Sätta potatis i hink eller kruka Perfekt för dig som odlar på balkong! Fyll hinken eller krukan till hälften, lägg i 1–2 potatisar (cirka en per 5l), fyll med ytterligare tio centimeter jord, gödsla och vattna. Kom ihåg att ha dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort. Ventura potatishink är en supersmart kruka för potatisodling, den har en smidig innerdel som går att lyfta vilket gör att du kan tjuvkika om potatisen är färdig, norpa de som ser klara ut och låta de andra växa vidare.

– Sätta potatis i pallkrage Odla gärna din potatis i dubbla pallkragar, det bör vara minst tio centimeter jord under potatisen och tio centimeter över den. Vattna och gödsla. Plantera potatisen på ett par decimeters avstånd och ha ett radavstånd på ungefär 50 cm. Här hittar du pallkragar.

4. Kupa potatis

När blasten kommit upp omkring tio centimeter är det dags att kupa den, det innebär att du skyfflar upp lite jord kring stjälken så att de växande potatisarna inte tittar fram i solen, då kan de nämligen bli gröna och lätt giftiga. Det brukar vara lagom att kupa potatisen ungefär två gånger per säsong.

Artikel Potatis 1500x800 1

Tid att skörda – potatis på hösten

När är det dags att skörda potatisen? Det brukar vara lagom att skörda potatisen cirka 10–12 veckor efter slutplanteringen, men vissa sorter kan ta längre tid på sig. Färskpotatis skördas när bladen är gröna vilket kan ske redan i maj-juni, medan vinterpotatis kan ligga kvar i jorden och mogna efter att bladen vissnat, den skördas i september-oktober innan tjälen sätter in. Använd alltid en bra grep vid skörden, som till exempel Fiskars Xact så minskar du risken att gräva sönder potatisen. Om potatisen ska lagras kan du klippa av blasten två veckor innan skörd, då blir skalet på potatisen tjockare vilket ger den ett bättre lagringsegenskaper.

Lagra potatis Något som är härligt med potatis är att den verkligen går att hamstra. Om den förvaras väl kan den hålla så länge som åtta månader! Potatis lagras bäst i ett svalt, mörkt utrymme (4–6 grader, men inte kallare). En sval eller en jordkällare är utmärkta, men du kan även spara din potatis i kylen i en papperspåse eller kartong.

Lycka till!

Skribent: Liselotte Roll - Trädgårdsinspiratör och författare – bland annat till böckerna ”Odla för insekter”, ”Jord” och ”Höns som Hobby”.

876x640 Odling 2

Allt för din odling

Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Växthus Christina header 876x640 1 Nya

Lästips: Christina Schollins växthus

Inspireras av Christinas vackra växthus i sin lummiga trädgård.

Klicka här
Odlingsbädd 876x640

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.

Klicka här