K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Våga drömma! 6 enkla knep för att förvandla ditt badrum

Badrummet är ett av de första rummen som vi renoverar när vi flyttar till en ny bostad. Men det behöver inte vara krångligt - det finns enkla och hållbara knep för att göra om badrummet snabbt och billigt. Jaana Lindberg, K-Rautas kategorichef för badrum, ger sina 6 bästa tips.

1. Små detaljer gör stor skillnad

Det enklaste steget för att fräscha upp ett badrum kräver varken renovering eller en hög budget. Förvandla det med hjälp av nya handdukar, badrumsmattor, hängare och krokar. De små detaljerna gör större skillnad än man tror.

-Om du inte har ett stort behov av att renovera så är det här ett lätt sätt att skapa förändring. Välj nya färger på handdukar och duschdraperi och se vad som händer när de matchar varandra. Andra detaljer som du enkelt kan byta ut är tvålpump, papperskorg och knoppar till lådor och skåp.

-Just nu är det väldigt populärt med naturmaterial. Du kan till exempel sätta fast läderhandtag istället för plastknoppar på din badrumsmöbel, så känns den som ny. Och det finns krokar och fästen som du inte behöver borra fast i väggen, istället fäster du dem med tejp som de har på baksidan.

Inspirationsartikel Renovera badrum 1500x800 2

2.Dusch eller badkar? Våga byta!

Har du alltid önskar dig ett stort badkar? Eller är det dags att uppdatera badrummet med en dusch? Våga ta steget. Bytet är enkelt och det går att göra utan hjälp.

-Det kräver inte speciellt mycket installation att gå från badkar till dusch eller vice versa. Idag finns det dessutom speciella duschväggar som är anpassade för att kunna ersätta ett badkar. Väggarna har exakt rätt mått, så det går väldigt fort. Det enda man ska tänka på är att vara noga med att fästa in en fuktspärr och använda ordentligt med silikon i fogarna.

-Om du vill bolla med någon innan du börjar kan du alltid fråga våra säljare eller våra Projektplanerare i varuhuset och få kostnadsfri hjälp.

LÄS ÄVEN: Checklista – montera duschvägg själv

3. Uppdatera till blyfria blandare

Att byta ut en blandare eller en takdusch kan förändra hela känslan av ditt badrum och dessutom göra det mer hygieniskt.

  • Duschen blir som ny med ett större munstycke eller en takdusch som kan ge dig en regnskogskänsla. Det går att skruva loss slangen och handduschen själv utan att du behöver röra väggen eller termostaten. Du behöver inte borra några nya hål, utan använder helt enkelt befintliga fästen och den befintliga stången. Dessutom finns det en viktig hygienisk aspekt av att byta ut till modernare blandare och dusch.

  • För ungefär 5 år sedan kom nya regler kring produktionen av blandare, så att de nya som görs idag innehåller mycket mindre bly. Man vill såklart ha så lite tungmetaller som möjligt i det vatten som man dricker och har mot huden. De nya blandarna håller länge, det är ett bra tips om du vill ha ett mer modernt och hållbart badrum.

Inspirationsartikel Renovera badrum 1500x800 6

4.Unna dig en hygienisk toalett

Visste du att vi i Sverige i genomsnitt har kvar samma WC-stol i hela 25 år? Idag är de moderna toalettsitsarna betydligt mer hygieniska än de som producerades för ett kvarts sekel sedan.

-De äldre stolarna är inte lika hygieniska, de är av annat material och mer svårstädade. Idag finns det exempelvis stolar med hygienic flush och de nya har ingen kant så de blir mycket enklare att rengöra.

Jaana gillar även detaljen soft close som gör att sitsen stängs mjukare.

-Många tror att det är en onödig detalj, men när man väl har bytt så vill man aldrig gå tillbaka till smällandet igen.

För att byta sin WC-stol behöver du ta hjälp av rörmokare så att ingenting riskerar att gå fel. Jaana rekommenderar att använda tiden så effektivt som möjligt och passa på att byta ut eventuella gamla kranar samtidigt när du väl har bokat in hjälpen.

-Eftersom jobbet kräver att man stänger av och slår på vatten så är det skönt med ett proffs. Då slipper du ligga vaken om natten och vara orolig för översvämning.

LÄS ÄVEN: Expertens tips – byt toalettstol och spara pengar

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud

5.Moderna moduler

Om du vill göra en större förändring i ditt badrum kan du byta ut moduler, kommoder och möbler.

-Ett nytt skåp, handfat eller en ny spegel gör stor skillnad i badrummet. Dessutom kan du på så vis skapa nya praktiska funktioner och få till mer förvaring. Jaana menar att sortimentet på K-Rauta är anpassat efter att vara hållbart och användbart för många olika typer av badrum.

-Vi är väldigt noga med hur allting produceras och att alla moduler och möbler heller för fukt och vatten. Det finns det något för alla. Vissa badrumsserier är lite dyrare, men då kan man passa på att hitta något under våra kampanjveckor. Andra serier, som vår egen Cello Wave, är skapad för att vara just hållbar och passa ett standardbadrum.

För att få till en modern känsla kan du exempelvis installera ovanpåliggande skålhandfat istället för ett vanligt traditionellt handfat.

  • Skålhandfatet är en fin trend som har kommit för att stanna. Och det livar verkligen upp utrymmet och skapar en skön 3D-känsla.

Inspirationsartikel Renovera badrum 1500x800 8

6.Byt ut väggar och golv

Den största förvandlingen du kan göra är att byta ut väggar och golv och göra en helrenovering av badrummet.

-Kanske behöver du till med göra om ett vanligt rum till ett badrum. Då behöver du titta på ytskikten och bestämma var rören ska gå. Våra Projektplanerare kan hjälpa dig att planera upp utrymmet så att du inte glömmer några steg i processen.

Det är också vanligt att ett gammalt badrum måste rivas ut för att moderniseras. Då kan väggar och golv behöva bytas ut.

-Naturmaterial är väldigt trendigt, som marmor, sten och porslin. Många satsar på helkaklat med klinkers på väggarna och kakel på golven.

Men det går att komma undan billigare. Själv drömmer Jaana om ett badrum med moderna vinyltapeter och badrumsmattor till golven.

-Jag har drömt om ett badrumsgolv i tre år! Golvet ser ut som ett betonggolv men är en matta. Och vinyltapeten ska ha ett Pertorpsmönster. Det är så fint. Och det är ett billigare alternativ som går fort att lägga in.

Dagens vinyltapeter och mattor har redan en fuktspärr och har inga gifter i sig. Likt kakel och klinkers håller de länge.

-Det är både snyggt och säkert! Och det finns många olika varianter som ser ut som naturmaterial.

Jaana menar att det viktigaste är att du utgår från det du själv vill ha när det är dags att renovera. Låt placeringen av rören och installationsdetaljer lösas av experterna.

-Våga drömma! Du ska börja med att tänka; vad trivs jag med? Vad vill jag ha av det här? Låt inte rörens placering hindra dig. Innanmätet är installatörens tankenöt, inte din. Ofta går allt att lösa.

LÄS ÄVEN: Inred ditt badrum i romantisk stil