Att basta 15 minuter per dag har många positiva effekter på kroppen. Studier har visat att bastubad sätter igång både immunförsvaret och hormonsystemen och har dessutom en positiv effekt på nervsystemet. För många är bastu också en fristad som hjälper dem att varva ner och koppla av.
Det är de små valen du gör som kan spara många kronor och ha stor effekt på energiförbrukningen. Med hjälp av de här enkla tipsen kan du njuta av din bastu utan onödigt höga elräkningar!
Vedeldade bastuugnar:
Bastuugn Harvia 20 Pro 24,1 Kw
6 499 kr / st.
Bastuugn Harvia Legend 240 Greenflame
11 999 kr / st.
Toppsäljare
Bastuugn Harvia 20 Pro Rs Höger
8 499 kr / st.
Bastuugn Harvia 20 Pro Ls Vänster
8 499 kr / st.
Bastuugn Harvia 22 Svart
8 539 kr / st.
Bastuugn Harvia M3 SL WKM3SL
9 999 kr / st.
Bastuugn Harvia 50
43 469 kr / st.
Bastuugn Harvia Legend WK300LD
19 799 kr / st.
1. Lägg stenarna jämt och glest
Stenarna bör läggas om en gång om året, och utslitna stenar bör ersättas med nya för att säkerställa den bästa och mest energieffektiva bastuupplevelsen. Stapla stenarna jämnt och glest för att ge plats åt luft. Om bastustenarna ligger för tätt packade riskerar det att blockera luftcirkulationen, vilket gör att aggregatet behöver mer tid och energi för att värma bastun.
2. Värm bara bastun när du ska använda den
Att låta bastun stå varm utan att du använder den är en riktig energitjuv. Ett bra sätt att hålla ner energiförbrukningen är att värma bastun för hela familjen och sätta sig i bastun så fort den är klar.
Ett tips är även att låta bastun värmas upp till önskad temperatur innan du går in och häller vatten på stenarna. Om du behöver ösa mycket vatten på stenarna för att bastun ska bli tillräckligt varm så har den inte värmts upp tillräckligt. Överskottsvatten i aggregatet kan leda till att det inte håller lika länge.
3. Basta i 70 °C
Ett annat bra sätt att minska energiförbrukningen är att sänka bastutemperaturen något. 70 °C är tillräckligt för att du ska få ett härligt bastubad och dess hälsofördelar.
4. Använd eftervärmen
För att uppnå hälsofördelarna med bastubad räcker det med 15 minuter i bastun. För att få ut så mycket som möjligt av bastun med minsta möjliga energiförbrukning, kan du utnyttja eftervärmen. Om du har ett bastuaggregat med en stor mängd stenar kan du då stänga av aggregatet innan du är helt klar med bastubadet. Stenarna kommer att behålla värmen och släppa ut den ett bra tag efter att du har stängt av aggregatet.
När du är klar med ditt bastubad kan du lämna bastudörren öppen, då överförs den återstående värmen till badrummet som blir varmt och mysigt. Dessutom underlättar det torkningen av bastun.
5. Kontrollera ventilationen
Se till att ventilationen i bastun är rätt justerad när du värmer upp bastun och när du använder den. Att hålla ventilerna stängda när bastun värms upp hjälper till att behålla värmen i bastun och gör att den når önskad temperatur snabbare. När du använder bastun behöver luften cirkulera, och då behöver ventilerna vara något öppna, för att det inte ska bli svårt att andas. Men ventilerna får heller inte öppnas för mycket eftersom värmen då riskerar att läcka ut ur bastun för snabbt.
Läs även: Ta hand om kroppen med sköna bastubad
Utvalda favoriter:
Vedkorg Harvia Legend Saspo102
999 kr / st.
Bastuhink Saunia 4 L Trä med Plastinsats
KLUBBPRIS 367,20 kr / st.
Bastudoft Saunia 5 dofter
KLUBBPRIS 319,20 kr / st.
Bastuset Harvia Sa007 Svart Stål
1 999 kr / st.
Bastukudde Harvia By Luhta 22X40
199 kr / st.
Klädhängare Harvia Legend Saspo103
599 kr / st.
Skopa Harvia Legend Saspo101
769 kr / st.
Högtalare Harvia För Bastu FR16WP 80w 1 Styck
929 kr / st.
Timglas Saunia För Bastu Furu
KLUBBPRIS 260 kr / st.
Timglas bastu Saunia 15 minuter
KLUBBPRIS 327,20 kr / st.