K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Ta hand om kroppen med sköna bastubad

Det är viktigt att hitta rutiner i vardagen där vi kommer ner i varv och tar hand om våra kroppar. Tänk dig att omslutas av värmen från en bastukamin som mjukar upp din hårt arbetande kropp och dina leder, en välbehövlig energiboost.

Vi har träffat Victoria Skoglund, som de flesta känner till som en inspirerande trädgårdsexpert. Med sitt finska påbrå är hon uppvuxen med en stark bastukultur, vilket vi tycker gör henne även till en bastuexpert.

Victoria är uppvuxen i Åbolands skärgård, på ön Houtskär. Det regelbundna bastandet började redan som barn och på ön var bastubadet ett sätt att umgås med både vänner och familj. Det var mer av en social tillställning. Idag är bastun härligt varm hemma hos Victoria flera gånger i veckan.

-Det finns så mycket som är bra med bastubad. Jag som arbetar fysiskt med kroppen, och emellanåt har ett pressat schema, tycker att jag varvar ner snabbare i bastun. Det gör att jag sover mycket bättre efteråt.

Victoria ser många hälsofördelar med att basta. Förutom bättre och djupare sömn kan hon även känna att koncentrationsförmågan förbättras av regelbundna bastubad. Det sätter också igång blodcirkulationen vilket gör att hon känner skillnad på huden, blir piggare och mår allmänt bättre i vardagen.

Inspirationsartikel Victorias bastutips 1500x800 5

Inspirationsartikel Victorias bastutips 1500x800 10

Tid för reflektion och återhämtning.

Hemma hos Victoria är bastun belägen nedanför den vackra trädgården på bryggan intill sjön. Från bastun kan man sitta och blicka ut över vackra vyer. När mörkret faller på kvällen skapar hon gärna stämning med tända ljus i lyktor utanför fönstret. Victoria berättar om hur bastubadet blivit beroendeframkallande för henne, hur hon älskar känslan när blodomloppet blir som puttrande kolsyra. Alla borde testa menar hon. För dig som inte är en van bastubadare rekommenderar hon att börja med låg värme och höja temperaturen efterhand.

-Jag är själv känslig om det blir för hög och fuktig värme. Jag vill sitta länge och tycker inte om när jag börjar flämta av värmen, det gäller att hålla koll på termometern. Det ska inte vara obehagligt, fukten och värmen ska omsluta kroppen likt ett tjockt dunbolster.

Hon berättar vidare om hur söndagar har blivit heliga bastudagar i hennes familj. Hon boostar gärna kroppen med mycket vatten, citron, ingefära och mynta både innan och efter bastun för att skapa en renande känsla för kroppen. På vardagarna avhandlas ofta arbetsdagen tillsammans med sambon i bastun. Det blir ett rum för samtal, reflektion och egentid utan störande mobiltelefoner.

-Det perfekta bastubadet sker efter en lång arbetsdag. Då är det helt underbart att få värma upp kropp och leder i en het bastu. Både jag och min sambo har tunga, fysiskt krävande yrken, och bastubadet har blivit ett sätt att sköta om våra stela och trötta muskler.

Hon skrattar till och berättar att med lite lirkande och mutor brukar hon ibland lyckas övertala sambon att lägga ansiktsmask av lera som anses ha en renande effekt på huden.

-Tur att vi inte har några nära grannar. Det är nog en komisk syn när vi springer ner till bryggan i våra lermasker och toppluvor. För doppa oss i sjön är något vi nästan alltid gör. Är det is på sjön så sågar vi upp en liten vak med motorsåg.

Victorias tips till en bastuälskare:

Läs även: Så bastar du energisnålt - 5 enkla tips

Bastutillbehören som höjer upplevelsen.

Till bastubadet tar Victoria helst med sig myntavatten och ibland en bok. Hon berättar att man bör undvika alkohol i bastun eftersom det har en uttorkande effekt på kroppen. Ibland tar hon in granris som doftar skog för att får riktig stämning. Andra naturliga dofter hon tipsar om att ta med in i bastun är päronkvitten som sprider en härlig doft av tuttifrutti.

-Ett annat skönt tillbehör i bastun är en bastukudde som gör det betydligt skönare att ligga ner. Och självklart ett fint bastuset med hink och slev, fylld med vatten.

Så kom då frågan till slut: vedeldad eller eldriven bastu? Här tvekade Victoria inte en sekund utan svaret kom snabbt och väldigt självklart. Vedeldad! Har man en gång provat det så vill man aldrig ha något annat säger hon och ler.

Det är en otrolig skillnad och en vedeldad bastu går inte att jämföra med en elbastu fortsätter Victoria. I en vedeldad bastu är värmen mjukare och mer intensiv. Hon berättar att när familjen eldar i sin bastuugn så doftar det gott av eld, rök och ved. En doft som påminner henne om barndomens somrar i Finland.

Blir du sugen på att bygga din egen bastu? Ta hjälp av våra Projektplanerare för att få professionell hjälp – från start till klart. Läs mer om Projektplanering här.

Inspirationsartikel Victorias bastutips 1500x800 11