K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så bastar du energisnålt - 5 enkla tips

Nu när det börjar bli lite kyligare om dagarna, är det skönt att komma hem och värma sig i en varm och skön bastu. Att basta har dessutom flera hälsofrämjande egenskaper. För att kunna njuta av värmen och dess fördelar när vi befinner oss mitt i en energikris, behöver du basta smart. Här är våra bästa tips på hur du kan basta så energisnålt som möjligt!

Att basta 15 minuter per dag har många positiva effekter på kroppen. Studier har visat att bastubad sätter igång både immunförsvaret och hormonsystemen och har dessutom en positiv effekt på nervsystemet. För många är bastu också en fristad som hjälper dem att varva ner och koppla av.

Det är de små valen du gör som kan spara många kronor och ha stor effekt på energiförbrukningen. Med hjälp av de här enkla tipsen kan du njuta av din bastu utan onödigt höga elräkningar!

INSPIRATIONSARTIKEL Basta energisnålt 1500x800 6

1. Lägg stenarna jämt och glest

Stenarna bör läggas om en gång om året, och utslitna stenar bör ersättas med nya för att säkerställa den bästa och mest energieffektiva bastuupplevelsen. Stapla stenarna jämnt och glest för att ge plats åt luft. Om bastustenarna ligger för tätt packade riskerar det att blockera luftcirkulationen, vilket gör att aggregatet behöver mer tid och energi för att värma bastun.

2. Värm bara bastun när du ska använda den

Att låta bastun stå varm utan att du använder den är en riktig energitjuv. Ett bra sätt att hålla ner energiförbrukningen är att värma bastun för hela familjen och sätta sig i bastun så fort den är klar.

Ett tips är även att låta bastun värmas upp till önskad temperatur innan du går in och häller vatten på stenarna. Om du behöver ösa mycket vatten på stenarna för att bastun ska bli tillräckligt varm så har den inte värmts upp tillräckligt. Överskottsvatten i aggregatet kan leda till att det inte håller lika länge.

3. Basta i 70 °C

Ett annat bra sätt att minska energiförbrukningen är att sänka bastutemperaturen något. 70 °C är tillräckligt för att du ska få ett härligt bastubad och dess hälsofördelar.

4. Använd eftervärmen

För att uppnå hälsofördelarna med bastubad räcker det med 15 minuter i bastun. För att få ut så mycket som möjligt av bastun med minsta möjliga energiförbrukning, kan du utnyttja eftervärmen. Om du har ett bastuaggregat med en stor mängd stenar kan du då stänga av aggregatet innan du är helt klar med bastubadet. Stenarna kommer att behålla värmen och släppa ut den ett bra tag efter att du har stängt av aggregatet.

När du är klar med ditt bastubad kan du lämna bastudörren öppen, då överförs den återstående värmen till badrummet som blir varmt och mysigt. Dessutom underlättar det torkningen av bastun.

5. Kontrollera ventilationen

Se till att ventilationen i bastun är rätt justerad när du värmer upp bastun och när du använder den. Att hålla ventilerna stängda när bastun värms upp hjälper till att behålla värmen i bastun och gör att den når önskad temperatur snabbare. När du använder bastun behöver luften cirkulera, och då behöver ventilerna vara något öppna, för att det inte ska bli svårt att andas. Men ventilerna får heller inte öppnas för mycket eftersom värmen då riskerar att läcka ut ur bastun för snabbt.

Läs även: Ta hand om kroppen med sköna bastubad

INSPIRATIONSARTIKEL Basta energisnålt 1500x800 3

Mer bastuinspiration?

Här hittar du fler reportage - Klicka här!

Till vårt bastusortiment - Klicka här!