K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Virkesguide - Lär dig välja rätt virke

Sommaren är här och det är den bästa tiden för hemmaprojekt och att ta hand om huset. För dig som är nybliven husägare eller precis upptäckt intresset för att hemmasnickra kan det vara svårt att veta vilket material som bäst lämpar dig till just ditt planerade projekt. I byggvaruhandeln finns en djungel av olika typer av material och virke i olika dimensioner som alla ser snarlika ut men dess egenskaper skiljer sig ändå mycket åt. Några material dammar mycket, något slår sig lätt och något passar enbart för inomhusbruk. Därav passar de sig mer eller mindre till olika typer av projekt.

I virkesguiden nedan går Oskar igenom de vanligaste skivmaterialen som finns att köpa i byggvaruhuset. Han berättar hur de olika materialen är sammansatta, dess för-och nackdelar och vilka projekt de bäst lämpar sig till. Han går också igenom vad som är bra att tänka på när du bygger fasadpanel.

Här får du en snabbkurs i virke och panelbygge som ger dig en bra överblick på vilket byggmaterial som skulle passa ditt projekt!

Kika på videorna innan du beger dig till byggvaruhandeln och köper virke. Om du har fler frågor eller behöver hjälp med val av virke kan du kontakta någon av våra Projektplanerare så hjälper de dig kostnadsfritt.

Oskars tips skivmaterial:

Oskars tips skivmaterial:

Tre vanliga typer av skivmaterial

MDF

MDF står för ”medium density fiberboard” och är en stark formstabil byggskiva, vilket innebär att den inte rör sig eller krymper som trä annars kan göra. Den lämpar sig åt projekt inomhus som exempelvis vid bygge av skåp och förvaring. När du sedan målar din MDF-skiva bör du måla båda sidor direkt för att undvika att den bågnar, eftersom virket kan svälla när du målar det. MDF dammar dock mycket när du arbetar med den, så tänk på att använda munskydd. Materialet är fuktkänsligt och bör inte användas för projekt utomhus. Hitta MFD-skivor här!

LIMFOG

Limfog är av genuint trä, oftast i gran och furu. Limfog består av träbitar som är hoplimmade till en skiva. Materialet är bra att använda till att bygga lite allt möjligt. Exempelvis möbler, köksskåp eller garderober.

Nackdelen med limfog är att den har lätt att slå sig eftersom den är känslig för temperatur och fuktskillnader. Ett tips om du behöver förvara limfogen innan du monterar den är att lägga den plant med tryck på, så håller den bättre. Hitta limfogskivor här!

PLYWOOD

Plywood är tillverkat av flera tunna träskivor som läggs på tvären och limmas ihop. På så sätt får den en stark och styv skiva. Plywood finns i oändligt många varianter, men det vanligaste materialet är gran. Ju fler skikt plywooden består av desto finare, starkare och dyrare blir det. Hitta plywood här!

Du kan använda plywood till många olika projekt, till exempel när du bygger bord eller stolar. Plywood kan också användas som underlag när du bygger väggar i gips. Det gör väggen stabilare och det blir lättare att borra i väggen.

Snickarskolan 1500x800 Virkesguide-2

Oskars tips fasadpanel:

Oskars tips fasadpanel:

Fasadpanel

I denna video går Oskar igenom vad som är bra att tänka på när du ska bygga fasad. Fasadpanel består av bottenpanel och lockpanel eller locklist. Lockpanelen eller locklisten läggs ovanpå bottenpanelen. När du spikar ihop panelerna är det viktigt att spiken sitter på locken, så att bottenbrädan kan röra sig.

Panelvirke

När du väljer panelvirke kan du välja mellan ostruken och mellanstruken panel. Om du använder mellanstruken panel bör du tvätta innan du målar för bästa resultat.

När du använder ostruken panel bör du olja ändarna och grundmåla bottenpanelen innan du sätter på topp-panelen. Detta eftersom när träet torkar så kan det krympa och det kan då titta fram en bit omålad bottenpanel.

Läs även: Snickarskolan - Din guide till att enkelt byta ytterpanel

Projektplanerare column layout

Träffa vår Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Klicka här
Snickarskolan column layout

Snickarskolan

Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Byta fönster spara energi header 876x640 2

Allt byggmaterial

Här hittar du mängder av material till dina byggprojekt - oavsett om du bygger ett hus eller altan.

Klicka här