K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Dags att odla tomat

Inget känns väl så somrigt som egenodlade grönsaker? Speciellt syrliga tomater! Hemmaodlat är inte bara godare, du kan också välja bland hundratals spännande sorter du aldrig skulle hitta i en vanlig matbutik. Här berättar vi hur du får växthuset och trädgården att digna av skörd.

Tomatsallad med mozzarella? Få grönsaker är så älskade som tomat – dessutom är de förhållandevis enkla att odla. God jord, gödsel, växtstöd, vatten, sol och värme är grunden. Eftersom tomater kommer från sydligare och varmare breddgrader är det bra att välja sorter som tål vårt klimat och ge sig till tåls med utplanteringen tills det är tillräckligt varmt. Om du har lyckan att äga ett eget växthus kan du odla de flesta sorter av tomat, men annars finns många varianter som är tåliga och trivs på friland. Saknar du växthus finns praktiska miniväxthus som till exempel Växthuset Gaia som kan sättas på dina pallkragar, det ger möjlighet att odla många fina växthussorter.

Artikel Tomat 1500x800 3

Odla tomat

Den värmeälskande tomaten är utan tvekan vår mest populära grönsak, den kommer ursprungligen från Peru, men kom till Europa under 1600-talet. Till en början trodde man att de röda frukterna var dödligt giftiga, men idag vet vi bättre. Tomaten är nu en av de mest använda grönsakerna och de delas ofta in i högväxande sorter, busktomater och ampeltomater, de två senare är lämpliga om du till exempel vill odla inomhus eller på balkong. Högväxande tomater behöver ett bra stöd, som exempelvis spiralstödet Nelson Garden Grow up.

Så odlar du tomat

1. Så dina tomatfrön

Så fröna i små krukor 7X7cm eller i smarta såtråg som till exempel Nelson Gardens minidrivhus eller pluggbox.
Var noga med att hålla dina frön och småplantor fuktiga och ställ plantorna ljust. När ska tomatfröna sås? Så fröna inomhus mellan februari och april.

2. Skola om tomatplantor

Plantera om plantorna i större krukor allteftersom de växer och rotsystemen börjar fylla ut de mindre krukorna. Plantera alltid ner stjälken så att det nedersta bladparet hamnar precis över jordytan, då växer nya rötter ut från stjälken och tomaterna blir kraftigare. Efter ett par veckor efter omplantering börjar näringen i jorden sina och då är det bra att regelbundet gödselvattna, till exempel med en bra näringslösning, bokashivatten eller guldvatten. Allt du behöver vet om Bokashi - läs här!

3. Dags att plantera ut tomater

När vädret tillåter och temperaturen ligger över tio grader även nattetid är det tid att plantera ut dina tomater i en bra grönsaksjord, till exempel Hasselfors naturgödslade plantjord. Se därefter till att vattna och gödsla regelbundet, särskilt viktigt är detta i pallkragar och krukor där jordmängden är mindre och näringen tar slut fortare. Har du svårt att hålla reda på gödslingen underlättar det att blanda i biokol i jorden, till exempel Skogens högeffektiva biokol, den släpper ifrån sig näring under lång tid, lite i taget. Det går också att använda ett långtidsverkande gödsel.

– Plantera tomater i kruka Tomater vill ha mycket jord så satsa gärna på stora krukor (15-20l) eller en praktisk tomatkruka som ger stöd allteftersom tomaten växer. Alla krukor eller hinkar bör ha dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna undan, bottna gärna med lecakulor för bättre dränering.

– Plantera tomater i växthus Har du lyckan att äga ditt egna växthus kan du plantera precis vilka tomatsorter du vill – även högväxande, men se till att de får ett bra stöd (exempelvis Nelson Garden Grow up) och fäst tomaten längs stödet med praktiska tomatclips.

– Plantera tomater på friland och i pallkrage Om du vill plantera dina tomater utomhus på friland eller i pallkrage är det bäst att välja sorter som är anpassade för just detta, de står lättare emot vind och regn, men trivs ändå bäst om du planterar dem på ett soligt ställe i lä. Plantera plantorna med ett avstånd om 50 centimeter.

Artikel Tomat 1500x800 1

4. Tjuva tomater

Högväxande tomater bör tjuvas, det betyder kort och gott att du plockar bort skott i grenvecken så att de inte stjäl energi från tomatproduktionen. Busktomater och ampeltomater behöver i regel inte tjuvas.

5. Beskära tomater

I slutet av säsongen kan du toppa plantan och även nypa av bladen nerifrån upp till första blomklasen. I slutet av säsongen kan du även gallra bort lite av bladen så lägger plantan mer energi på tomaterna.

6. Skörda tomater

Att skörda sina egna tomater är underbart och hinner de inte mogna innan frosten går det bra att låta dem eftermogna på ett fat inomhus.

Lycka till!
Skribent: Liselotte Roll - Trädgårdsinspiratör och författare – bland annat till böckerna ”Odla för insekter”, ”Jord” och ”Höns som Hobby”.

876x640 Odling 2

Allt för din odling

Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Växthus Christina header 876x640 1 Nya

Lästips: Christina Schollins växthus

Inspireras av Christinas vackra växthus i sin lummiga trädgård.

Klicka här
Odlingsbädd 876x640

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.

Klicka här