K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Välj rätt inredning till badrummet

Inredningen är den sista detaljen i en badrumsrenovering, men fullständigt avgörande för hur ditt badrum sedan upplevs. Vilken känsla och stil är du ute efter? Vilka funktioner vill du åt? Vi guidar dig igenom utbudet av badrumsinredning och hjälper dig göra bra val.

Är det äntligen dags att inreda badrummet? Kul! Att inreda badrummet är något som man sällan gör och är därmed ett av de knepigare rummen i sitt hem att sätta sin personliga prägel på. Innan du börjar leta inredning är det som alltid en god idé att sätta sig ned och inspireras hur andra tagit sig an sina badrum. Vad passar dig och dina behov, budget samt inredningstil? Finn din inspiration i några av dessa artiklar:

Designbadrummet
Klassisk stil Lantlig känsla

Den perfekta kommoden

När det kommer till kommod står första valet mellan lådinsatser eller skåp med hyllplan. Har du mycket småprylar, smink och andra produkter, är det bra med lådförvaring där du kan förvara dessa i system. Har du däremot få men större prylar, såsom hårtork och rakapparat, är det kanske istället ett skåp ni ska välja. Ett annat alternativ är att gå en mellanväg - lådor i kommoden och spegelskåp ovanför tvättstället.

Designen på kommoden avgörs främst av luckan och bänkskivan. Vill du ha en marin känsla är exempelvis New England-stilen passande, och vill du ha en lantlig stil passar det bra med luckor eller lådfronter med stående panel. Det finns förstås fler exempel och det bästa du kan göra är att kika runt och låta dig inspireras.

kommod-låda

Djungeln av tvättställ

Utgå från den stil du valt och hitta ett tvättställ som du anser passar in i den. Fyrkantigt eller ovalt? Fristående eller nedsänkt? Högt eller lågt? Valet är helt upp till dig. Dock sammanfaller det ofta med valet av blandare och kommod. Handfatetet med kommoden är en av huvudpersonerna i badrummet så det är viktigt att detta valet blir rätt.

Mer än bara en blandare

Blandaren måste matcha det tvättställ du valt. Om du har ett fristående tvättställ som är väldigt högt måste också blandaren vara hög, alternativt så väljer du en väggmonterad blandare. Det fristående tvättstället har kanske inte ens rum för blandaren och då får du antingen göra ett hål i bänkskivan eller så måste du redan från början ha rör som kommer ut ur väggen på rätt höjd.

Har du däremot ett tvättställ nedsänkt i en kommod finns det ofta ett hål i bakkant, ett så kallat bräddavlopp, avsett för blandarens genomföring. Det finns dock även fristående modeller med utrymme för blandare.

Andra saker som kan vara bra att tänka på när du väljer blandare:

  • Platt eller rund pip? Det påverkar främst utseendet på strålen.
  • Eko-funktion? Spara på varmvatten är viktigt både för din elräkning och för miljön.
  • Vred med ratt eller handtag? Handtag gör det enklare att justera värmen på vattnet, men ratten är en stilig klassiker.
  • Med eller utan sensor? Några av de lite dyrare modellerna har inbyggd sensor som känner av när du placerar händerna under kranen. Ungarna kan inte glömma vattnet på igen och du slipper torka bort kladdiga fingeravtryck.
  • Krom, koppar eller brons? Vilken färg och material passar bäst i ditt badrum?

Blandare

Spegeln döljer många funktioner

Med ett spegelskåp ovanför tvättstället får du möjlighet att spegla dig och dold förvaring. Men många spegelskåp idag döljer fler bra funktioner, såsom belysning, inbyggda eluttag - i vissa fall till och med USB-uttag så att du kan ladda telefonen.

Förutom att fylla en funktion för dig personligen är spegeln även bra att använda som ett medvetet moment i inredningen. Spegeldörrar, eller en stor spegel på väggen, gör ofta att rummet upplevs större än vad det är. Formen på spegeln, dess ram och övriga detaljer bidrar som en förstärkning till din inredning. Tänk på det när du väljer.

Badrumsspeglar

spegelskåp

Checklista

  • Hitta din badrumsstil och välj inredning utifrån den.
  • Antingen köper du kommod och tvättställ var för sig, eller så köper du ett möbelpaket. Väljer du sistnämnda får du ibland även spegelskåp med i paketet.
  • Tänk på att blandaren måste passa ihop med tvättstället och rördragningen.
  • Spegeln är ofta en given produkt i ett badrum. Tänk på att dess utformning bidrar till inredningen, välj en som passar in i din stil.

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud

tvättställ

kommod-skåp

Mer läsning

Om du vill läsa mer om vad man bör tänka på när du ska renovera badrummet så rekommendera vi artikeln Så planerar du inför badrumsrenoveringen. Går du i tankar i att byta tvättställ? Då är artikeln Förnya ditt badrum med nytt porslin rätt för dig! Lycka till!