K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bra att veta när du ska måla med kalkfärg

Kalkfärgen har kommit att bli ett populärt inslag i de svenska hemmen. Med sitt rustika och naturliga utseende påminner ytan mycket om en putsad fasad vilket passar perfekt i både hus och lägenhet och med sin något ojämna yta tillför liv och rörelse i rummet.

Välj kalkfärg för en mer levande vägg

Vid första anblick när man ser en kalkmålad vägg kan det se ut att vara mer jobb än vad det egentligen är. Principen är nästan densamma som vanlig målning. Men i och med att du arbetar med ett naturligt material som ska kännas levande finns det några saker som är bra att tänka på. Vi tipsar om hur du målar med kalkfärg!

Bra att veta om kalkfärg

Kalkfärgen är mer trögflytande än den färg du vanligtvis är van vid. Som vanligt när du målar ska du vara noggrann med att röra om ordentligt i burken, för att pigmenteringen ska bli jämt fördelad. Men som sagt, färgen är mer trögflytande och du kommer få en något annorlunda målningsupplevelse.

En annan detalj med kalkfärg är att ytan andas och släpper igenom eventuell fukt som finns innanför färglagret.

art-brush-color-6368 (1)

  • Se till att dina väggar är jämna, släta, torra och dammfria innan du sätter igång med målandet. Håligheter och ojämnheter jämnas som vanligt ut med spackel för bästa slutresultat. Använd även maskeringstejp för att undvika att få färg där du inte önskar det, som exempelvis vid tak- och golvvinkel)
  • Rör om ordentligt i burken innan du sätter igång.
  • Beroende på utseende på din yta kan du välja storlek på penseln själv. Men vi rekommenderar en pensel i storleken större för att undvika att få en alltför livfull vägg med linjer av tunna pensel, vi lovar att den kommer bli livfull nog ändå.
  • Det är nu det börjar skilja sig från vanlig målning. Med kalkfärg använder du endast pensel, och det finns inga större regler! Här sätter din kreativitet gränserna. Pensla så som du känner det, och som du tänker hur ditt slutresultat ska bli. Det vill säga, pensla upp, ned, åt sidan, kors och tvärs. Den enda regeln är väl bara att färgen ska täcka underlaget ordentligt. Hos oss hittar du mineral kalkfärg från Beckers.
  • Längre penseldrag ger ett lugnare uttryck, medans kortare penseldrag ger mer mönster och intensitet till rummet.
  • Under din målning kommer du upptäcka stora skillnader i nyans. Det beror på att den delen av rummet du började med har startat att torka, det vill säga att den ljusnar ganska kraftigt och det är ganska fort. Redan då kan du börja se ditt slutresultat. Dock så är det bra att låta färgen torka ordentligt innan du går på för nästa strykning, om du tycker att det krävs. Lycka till!

Vi har ytterligare måleriinspiration till ditt hem

Är du ändå i målartagen och vill fixa till ett annat rum med vanlig färg så hittar du mycket tips och inspiration i dessa artiklar: