K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Mardrömsprojektet som blev ett drömhem

Det som först verkade vara ett drömhem visade sig vara ett orenoverat hus med stora fuktskador. För Alenn, som inte hade någon tidigare renoveringsvana, kändes det hopplöst. Tills han av en slump mötte Projektplaneraren Sebastian.

I våras köpte Alenn ett av sina största projekt; en 70-talsvilla i rött tegel. Han såg potential i det 150 kvm stora huset.

-Det var mycket som behövde göras om, det visste jag från början. Men mäklaren hade sagt att det i alla fall inte fanns några fuktskador.

Det var inte sant. Långt ner i källaren, under golvet, gömde sig fukten.

-Efter att jag hade varit där fick jag problem med att sova. Jag fick huvudvärk. Det är svårt att föreställa sig att en äldre man hade bott där tidigare.

Huset visade sig vara ett enormt projekt. Villan hade aldrig tidigare renoverats och behövde i princip fixas från golv till tak. Det innebar dränering, rivning och renovering.

-Det var jättestort för mig och det kändes helt hopplöst. Var ska man börja?

LÄS ÄVEN: Dags för nytt golv – tips för att välja rätt

Inspirationsartikel Golv Projektplanerare- 1500x800 2

Rätt golv till rätt underlag

Mitt i missmodet mötte han av en händelse Sebastian. Han kom in som kund till Alenns pizzeria, och Alenn berättade för honom om sitt omöjliga projekt. Det visade sig vara helt rätt person att prata med. Sebastian, som är Projektplanerare på K-Rauta, visste precis vad som behövde göras och var man skulle börja.

-Vi bokade in ett möte direkt och efter det kunde jag planera upp hans renovering steg-för-steg, berättar Sebastian. Alenn hade en tydlig idé och visste vad han ville ha. Jag behövde bara hjälpa till med vägledning, visa vilket material han kunde välja mellan och vad det skulle kosta.

De började med att planera upp badrummet. Här skulle allting bytas ut; kakel, moduler och golv.

-I badrummet valde vi mellan sten, plastmatta eller klinkers till golvet. Det är tre moderna alternativ som alla skyddar mot framtida fukt.

Inspirationsartikel Golv Projektplanerare 1500x800 7

Sedan såg de över hur man skulle hantera den fuktskadade källaren. De gick igenom vilka golv som skulle passa och vad man behövde tänka på för att säkra utrymmet från framtida skador, efter dräneringen.

-När man lägger golv på en betongyta, som i en källare eller i en lägenhet med betonggrund, så finns det risk för fukt, berättar Sebastian. Här är trägolv inte den bästa lösningen av naturliga skäl. Det är bättre med sten eller klinkers. Dessutom är det viktigt att välja rätt typ av underlagsfog när man sätter in golvet. Och att man har en matta mellan golvet och betongen så att fukt inte kan sprida sig i framtiden.

Golven förändrade huset

Med Sebastians experthjälp kände sig Alenn trygg med sina val. När han behövde fråga om något fanns det alltid hjälp att få.

-Om jag inte hade haft Sebastian hade det varit omöjligt. Jag kom förbi K-Rauta flera gånger i veckan. Det var så skönt att kunna fråga någon som var insatt i projektet.

Så fort de nya golven var på plats förvandlades huset. Källaren fick vita klinkers i marmor och vardagsrummet fick ett naturligt ekgolv. I andra delar av huset kunde Allen behålla de gamla golven.

-Där fukten inte hade spridit sig behöll vi orginalgolven, berättar Alenn. Efter en slipning såg de fina ut igen.

Trägolv kan överleva i fler decennier så länge man tar hand om det.

-Trägolv behöver inte bytas så ofta, säger Sebastian. Vill man ha en helt ny känsla utan att byta sitt trägolv kan man slipa det, måla om det eller olja in det. Det man ska tänka på är att man bör använda golvlack efter en slipning för att fortsätta skydda träytan.

LÄS ÄVEN: Lack eller olja – vad passar ditt golv?

Inspirationsartikel Golv Projektplanerare 1500x800 8

Kostnadsfri hjälp

Alenn, som aldrig tidigare hade besökt K-Rauta, var överraskad över all hjälp han kunde få utan att det kostade extra. En Projektplanerares stöd är alltid kostnadsfri och vägledningen hjälpte både honom och hantverkarna.

-Mycket av min tid går åt till jobbet, jag hade inte möjlighet att se över alla delar av projektet själv. Det här hade inte gått utan Sebastian. Jag fick ovärderlig hjälp.

Nu, efter 6 månader, börjar renoveringen äntligen närma sig slutet.

-Det är så skönt att se ljuset i tunneln. Renoveringen blev mycket enklare än jag trodde.

LÄS ÄVEN: Inred sovrummet med stilfullt trägolv

Det bästa är kontakten

För Sebastian har den här renoveringen också varit speciell. Framförallt på grund av den goda kontakten som han har fått med Alenn.

-Det bästa med det här projektet har varit relationen som vi har fått, fortsätter Sebastian. Vi har blivit vänner. På grund av renoveringen har vi setts flera gånger i veckan, ibland flera gånger om dagen.

Nästa projekt blir att renovera Alenns pizzeria. Och den här gången känner han sig helt trygg med processen.

-Jag har lärt mig jättemycket. Jag kunde ingenting om renovering innan. Det här har varit bra för mig. Nu är jag inte lika orolig över nästa projekt och jag vet att Sebastian finns där när jag behöver hjälp.

Ska du också renovera hemma och vill få hjälp med ditt projekt? Boka tid med en Projektplanerare redan nu. Helt kostnadsfritt.

TESTA – HAR DU FUKT HEMMA?

Om du ska lägga ett nytt golv är det extra viktigt att veta om utrymmet är fuktigt eller inte. Det gäller framförallt lägenheter med betonggrund och källare, där risken är större.

Projektplaneraren Sebastians tipsar om fyra enkla steg för att se om ditt rum är fuktigt:

  1. Ta en plastbit och lägg den på golvet. Tejpa runt kanterna. Se till att det håller tätt.
  2. Efter 1-2 dagar kan du ta bort plasten och se om det är en mörk fläck under plasten eller inte.
  3. Om det inte är en mörk fläck under plasten, så är rummet inte fuktigt.
  4. Har du en mörk fläck under plasten betyder det att utrymmet är fuktigt. Då ska du tänka på att välja ett tåligt golv som sten eller klinkers. Kolla med en expert så du även använder rätt underlagsfog till golvet och fäst en matta mellan underlaget och golvet för att minska risken för fuktskador