K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Ta hand om sommarstugan

Är det dags att komma igång med fritidshuset och förbereda det inför sommarens semester. Här är en kom-ihåg-lista på vad du bör tänka på.

Inspirationsartikel öpppna upp sommarstugan 1500x800 Stuga 1

Om du ser över fritidshuset innan semestern så slipper du otrevliga överraskningar. Med några enkla knep kan du uppdatera sommarstugan inför årets säsong.

1. Fixa fönstren

Det är viktigt att alla fönster är intakta så att varken vatten eller fukt når in i stugan. Om dina fönster ska målas om bör du först skrapa och sedan slipa bort löst sittande färg. Täck fönstren med maskeringstejp. Måla med Beckers Perfekt Fönster & Snickeri Plus. För att se om virket är i dåligt skick kan du mäta det med en fuktmätare. Delar av ditt fönster kan behöva bytas ut för att hålla några år till. Montera helst ned fönstret och lägg det plant när du tvättar, skrapar och slipar.

LÄSTIPS: Snickarskolan: Renovera fönster

Snickarskolan-renovera-f nster 1500x800 4

2. Byt ut dasset

Idag behöver ett sommarhus inte innebära illaluktande utedass och surrande flugor. Det finns betydligt enklare lösningar för fritidshus som har varken avlopp och vatten. Satsa på en förbränningstoalett, t.ex. Cinderella Comfort. Den förbränner all avföring och urin till aska och är helt luktfri. Du kan placera toaletten inne i stugan och slipper gå ut i regnet för att göra dina behov.

Ett säkert värmeelement förbränner allt innehåll och gör att bakterierna försvinner. Det som blir kvar är en deciliter aska per person och vecka. Aska som du enkelt kan slänga i hushållsavfallet eller i rabatten. Det enda du behöver är tillgång till el och ventilation. Toaletten är med andra ord nästan helt underhållsfri och fungerar smidigt så fort du kommer ut till stugan. Så ni behöver inte längre dra sticka i familjen om den jobbiga uppgiften att tömma utedassets tunga avfallshink.

1500x800 separett fritidshus

3. Se över dina värmekällor

Det är inte roligt att upptäcka att värmen inte fungerar när du är ute vid ert första långbesök i fritidshuset. Dubbelkolla därför element och kamin. Fungerar allt som det ska? Behöver du byta ut eller köpa nytt? Är det dags att låta en sotare se över underhållet? När allting är fixat kan du sen njuta av en lugn semester.

Du kan även investera i en gasolkamin eller infravärme, en effektiv lösning i en krissituation. Den kan dessutom användas i gästhus och stugor där du kanske inte har någon värmekälla.

Här hittar du alla våra element

4. Fixa altanen

Ska du renovera altanen eller bygga en ny? Det kan du enkelt göra själv men det finns några saker som du bör tänka på. Se över vilken mark din nya altan ska stå på. Är det en stenig grund eller en plan gräsmatta? Det påverkar om du behöver stenplattor eller plint undertill. Om du har en gammal, sliten altan så bör du undersöka hur bärlinjen och golvbjälkarna ser ut. Om de är fräscha räcker det med att bara byta ut trallen.

Trallen måste underhållas och oljas in ungefär vartannat år. Passa på att göra det under varma och torra dagar på våren. Då undviker du att virket redan är mättat av fukt så den kan suga åt sig så mycket som möjligt av oljan.

LÄS ÄVEN: Snickarskolan - Bygg din altan, steg för steg

Inspirationsartikel Falu r df rg 1500x800 1

5. Se över fasaden

Kanske är det dags att måla om igen? Kika på fasaden och se om det är något som måste åtgärdas. En mörk fasad som står mot solsidan kan behöva målas om oftare än andra väggar. Innan du målar ska fasaden tvättas med fasadtvätt. Basera sedan färgvalet på den färg som sommarstugan har sedan tidigare. Om det är falurödfärg, en slamfärg, bör du inte blanda det med en ny plastfärg.

6. Få bort fukt

Ett fritidshus som har stått hela vintern kommer vara kyligt och fuktigt. Det hjälper att elda och värma upp utrymmet. Men med en luftavfuktare går det fortare. Det gör även att du kan undvika fuktskador och mögel i framtiden. Ett annat tips är torrbollen. Den tar effektivt bort överskottsfukt och dålig lukt. Lämpar sig för fritidshus, husvagn, båt etc.

7. Säker belysning till trädgården

Det kan det bli riktigt mörkt ute, även under sommarkvällar och nätter. Se därför till att du och familjen inte snubblar fram i trädgården. Det finns flera miljösmarta alternativ; energisnåla ledlampor som olika sorters pollare. De är enkla att koppla in och skymningsrelä tänds automatiskt när det blir mörkt. Om du inte har el i ditt fritidshus finns solcellslampor. Välj mellan mysiga lyktor eller praktiska spjutlampor som du fäster i marken. Perfekt för en trevlig uteplats.

LÄS ÄVEN: Utomhusbelysning: Så ljussätter du din trädgård

8. Ladda med vedeldad badtunna

Alla förberedelser för fritidshuset behöver inte handla om att lappa och laga. Kanske vill du unna dig något som du kan njuta av i flera år? En vedeldad badtunna kräver ingen el, den värms upp med ved i en effektiv CULT-spis. På så vis kan du ha användning av uteplatsen även under kalla somrar och stjärnklara nätter. Det är bara att slappna av, lyssna på veden som sprakar och njuta av naturen.

Inspirationsartikel öpppna upp sommarstugan 1500x800 Badtunna

Projektplanerare column layout

Träffa vår Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Boka här
Snickarskolan column layout

Snickarskolan

Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Bygg din egen spalje header 876x640

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.

Klicka här