K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Organisera ditt kaos med förvaringslösning från Elfa.

Vi har träffat Thomas från Tutto Balutto, som är Sveriges största podcast om fotboll och Johan Bergman, en av våra Projektplanerare som dagligen jobbar med att planera renoveringar och nybyggen tillsammans med våra kunder. Thomas var på jakt efter att skapa en bra förvaringslösning för att hålla ordning och reda i hallen men samtidigt underlätta för familjen under vardagen. Med tre barn är det lätt att det slängs vantar, mössor och skor överallt i hallen om det inte finns en naturlig plats att förvara detta.

Förvaring kan du aldrig få för mycket av. Oavsett om du bor litet eller stort så handlar det om att få undan kaoset och underlätta i vardagen. Och hur gör du det på bästa sätt? Jo, du anpassar förvaringen efter just dina behov. Du skapar lösningar som är byggda för att matcha din vardag och ditt hem.

Thomas och hans fru hittade tillsammans med Projektplaneraren Johan Bergman lösningen Elfa. Det är en förvaringslösning med oändliga möjligheter. Du kan i princip göra vad du vill när du bygger en garderobslösning med hjälp av Elfa. Johan berättar om sin roll i detta projekt.

-Det är endast din fantasi som sätter gränserna. Det är lite som att bygga med lego faktiskt. Men eftersom det finns så många möjligheter kan det ibland vara svårt för kunden att se dessa, särskilt om personen inte har byggt en liknande lösning tidigare. Det är här jag kommer in. Mitt jobb är hjälpa kunden att hitta en optimal lösning. Vad vill de få in i garderoben? Vill de ha dörrar, hyllor, utdragbara lådor och så vidare? Vi ritar tillsammans upp en lösning i Elfas ritprogram så det blir lättare för kunden att se helheten.

Thomas håller med och berättar att Elfa verkligen har den mest flexibla och snyggaste lösningen enligt honom.

-Vi ville ha lite compact-living, alltså få plats med så mycket som möjligt på en liten yta, utan att det känns intryckt. Vi har fått hjälp med att utgå ifrån den yta vi har samt våra behov för att skapa en perfekt förvaring för oss. Viktigaste är att den faktiskt kommer att användas och familjen kan få ordning på allt.

Thomas berättar vidare att stödet från Projektplaneraren i detta projekt har varit helt avgörande för dem. Utan den hjälpen hade det förmodligen blivit ett halvfärdigt jobb och det hade inte varit lika kul längst vägen heller.

-Jag har svårt att se ett helt projekt framför mig. Alla delsteg och sedan slutresultat är svårt att greppa. Med den hjälpen vi fått har allt flutit på smidigt från start till klart. Jag älskade 3D-ritningen som Johan skapade åt oss, vi fick verkligen en bild av slutresultatet redan innan beställning. Superbra!

Behöver du hjälp med planering av ett projekt? Boka vår digitala Projektplanering kostnadsfritt.

Tutto-förvaring 1500x800

Smarta tips

Inspirationsartikel 6 smarta tips hemmakontor header 876x640

6 smarta tips för hur du skapar ett härligt hemmakontor

Med några enkla grepp kan du få till en smart och praktiskt plats som gör hemmajobbet mycket enklare.

Se här
INSPIRATIONSARTIKEL Victoria badrum header 876x640

Victoria Skoglund – Vägen till det perfekta badrummet

Victoria känner ni förmodligen till som trädgårdsexpert. När vi träffar henne denna gång är hon mitt uppe i en badrumsrenovering och delar med sig av sina bästa tips.

Inspireras här
Inspirationsartikel förvaring i förråd och garage header 876x640

Säsongsanpassad förvaring i förråd och garage

Med Elfas förvaringssystem får du en lösning som gör det lätt att hålla ordning och ger dig flexibilitet om förutsättningarna eller dina behov ändras.

Se vår lösning här

Låt dina behov styra förvaringslösningen

Ett tips från både Thomas och Johan är att verkligen göra en behovsanalys innan du sätter igång arbetet. Gör du det ordentligen så blir det färre tråkiga överraskningar under projektets gång.

-Vi gjorde behovsanalysen riktigt bra, att komma hem och enkelt och snabbt få undan ytterkläder, skor, vantar och mössor är ren och skär glädje!

Enligt Johan så behöver du inte särskilt mycket hjälp med Elfa egentligen, eftersom det är så enkelt. Det han däremot alltid rekommenderar är att ta hjälp med dörrarna om du väljer skjutdörrar.

-Det handlar om att du måste mäta otroligt noga. Elfa dörrar är som en skräddarsydd kostym. För att skräddaren ska kunna skapa den perfekta kostymen behöver hen rätt mått. Samma gäller för Elfas dörrar. Viktigt att mäta i millimeter.

Är det första gången du sätter upp ett Elfa-system eller har några funderingar så finns våra Projektplanerare alltid här för att hjälpa dig kostnadsfritt. För Thomas del blir det två skjutdörrar för att få större öppning och sedan blir det en speglad dörr för att maximera ytan.

Tutto-förvaring 1500x800 2

Expert-tips från Projektplaneraren Johan om du ska bygga förvaring med Elfa.

  • Få upp all förvaring på väggen. Det ger en renare känsla, är mer lättstädat och det är underbart att ha golvet fritt.

  • Använd gallerhyllplan istället för melaminhyllplan när du bygger en garderob för kläder. Melaminhyllplan är jättebra för exempelvis skafferi eller bokhylla. Gallerhyllorna är dock mer flexibla och lättare att kapa snyggt om det skulle behövas. Damm faller även igenom gallret så det blir lättare att städa samt lättare med översikten.

  • Använd inte för mycket utdragbara backar. Det är vanligt att kunder ofta plockar på sig allt för många trådkorgar/mesh-backar då de uppfattas som mest rejäla när de ligger i butikshyllan. De andra produkterna kan kännas mer som skelett-ben innan de väl är på plats i garderoben med kläderna på. Det bästa med Elfa är att du får plats med så otroligt mycket. Anledningen är att det inte finns någon onödig trästomme eller trälådor som äter upp massa förvaringsutrymme. Elfa är optimerat för förvaring vilket gör att lösningen kan kännas ”naken” innan den är fylld.

  • Använd i första hand hängskenorna som hängs upp på en bärlist istället för att de som skruvas direkt in i väggen. Det finns tre fördelar med dessa.

-Bättre bäring mot väggen.

-Vill du någon gång i framtiden göra om din lösning är du inte låst till de ställen där du satt upp dina väggskenor första gången.

-Om du med väggskenor råkar sätta upp dem lite för nära varandra, där du vill ha något utdragbart så kan det bli problem, då detta skapar spänningar i utdragningsfunktionen. Dessa hål i väggen måste då troligen flyttas några millimeter åt sidan vilket är svårt om du redan har ett borrat hål i väggen. Men hängsystemet är det bara att dra skenan åt sidan och sedan är det klart!

Och tänk på att inredningen och skjutdörrar är två olika produkter, de är inte på något sätt låsta till varandra. Du kan skaffa dörrar utan att du behöver skaffa inredning och inredning utan dörrar. Dörrarna gör sig också riktigt bra som rumsavdelare. Det är en vanlig missuppfattning att man måste skaffa både och för att få till en bra garderob, så är det inte.

Läs även: Drömmen om walk in closet

Mer förvaringsinspiration? Upptäck alla våra produkter och få fler tips här.