K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så skapar du ditt drömrum

Det är lätt att sitta och dagdrömma om hur vi vill förändra hemmet. Men inte lika lätt att veta var man ska börja. Vi guidar dig genom hela “projekt drömrum”.

Många av oss går runt med en inre bild av hur vi önskar att vårt sovrum såg ut. Kanske vill du att det är mer välordnat, eller att det ska ha en lite mjukare framtoning? Det är roligt att renovera, men även om det blåser nytt liv i ett rum vill man såklart ha ett resultat som står sig så att man inte måste göra om det igen inom en kort tidsperiod.

Genom att skapa sitt drömrum och samtidigt ha en approach där man skapar ett rum som enkelt går att göra små förändringar i över tid så har man kommit långt. Exempelvis genom att välja ett hållbart golv som inte sticker ut för mycket, så att om du ändrar stil framöver behöver du inte nödvändigtvis lägga om golvet.

Inspirationsartikel Så skapar du ditt drömrum 1500x800 2

Vår inredningsexpert Jessica har målat det här sovrummet i kulören NCS S 2500-N från Beckers. I nästan samma ton har hon använt snickerifärg (NCS S 6000-N) för att gå fint passa ihop det med rummets snickeridetaljer och foder. Gulddetaljerna du ser i spegelram, tak- och sänglampor är sprayade i guldfärg från oss. Och som valigt adderar det en extra lyxig känsla med en heltäckningsmatta i sovrummet.

Men först måste du börja med att fråga dig, vad är ditt drömrum?

Sådant du kan fundera över är exempelvis:

  • Vilken stil föredrar jag? Hur ser mitt drömrum ut? Gör gärna en mood board genom att samla bilder och texter som du känner resonerar väl med känslan du får när du tänker på ditt drömrum. Tänk på sådant som färger, stil, känslor, material och funktion.
  • Golvet: Heltäckningsmatta eller hårt golv? Heltäckningsmatta är mjukt att gå på och varmt för fötterna oavsett om det är kyligt ute. Hårda golv går snabbt att städa. Läs mer och inspireras av de trendiga heltäckningsmattorna här!
  • Tapet eller färg på väggarna? Vad sitter där nu? Och vad vill du ha framöver? Ska det vara enfärgat är färg ett snabbt och ganska billigt sätt att renovera rummet på, medan mönster förstås blir betydligt enklare om du väljer en tapet.
  • Vad för typ av förvaring behöver du? Har du en walk in closet i ett annat rum räcker det kanske med en liten garderob för sängkläder och annat. Har du däremot ingen nuvarande förvaringslösning för kläder kan det vara en god idé att planera in en variant som räcker många år framöver. I artikeln Fem smarta förvaringstips för hemmet kan du hitta mer förvaringsinspiration.

Funderar du på hur du målar om? Kika in denna artikel! Måla om väggarna i 6 enkla steg

Gör en skiss för bättre översikt

När du vet hur det ska se ut gör du en enkel skiss över rummet och hur du tänker dig att möblerna ska stå i det. Var ska du ha sängen? Var befinner sig förvaringslösningen? Vilka andra behov har du?

Se över vad som krävs för att nå målet. Vilka möbler har du och vilka behöver du köpa nya? Vilket material behöver du köpa in för själva renoveringen? Ska du exempelvis måla väggarna behöver du färg, pensel, roller, maskeringstejp och något att täcka rummet med. Fundera igenom dina behov och gör en inköpslista. Du finner mer tips i artikeln Verktygen du behöver för att måla inomhus.

Redo att skapa ditt drömrum

När du har allt material är det dags att sätta igång. Plocka ut allt ur rummet och påbörja renoveringen.

Om du ska byta golv och måla eller tapetsera väggar/tak bör du börja med taket, därefter väggarna och slutligen golvet.

När alla ytor är klara kan du montera och placera ut dina möbler i rummet utifrån skissen du gjorde tidigare. Börja med de mest skrymmande möblerna, då har du gott om plats att sätta ihop dem eftersom det inte står en massa annat i rummet redan.

Med möblerna på plats är det dags att göra sista handpåläggningen. Titta på rummet, känns det så som du hade förväntat dig? Blev det för stelt är det enkelt att lätta upp stämningen genom att lyfta in fler textilier, växter och andra mjuka värden. Blev det istället för mycket kan du göra tvärtom, lyfta ut överflödet och tona ner antalet färger. Finjustera tills du är helt nöjd.

Inspirationsartikel Så skapar du ditt drömrum 1500x800 3

Mer stöd i skapandet av ditt drömrum!

Är du mer sugen på tapet istället för färg så hoppas vi att artikeln Tips för dig som ska tapetsera om hjälper dig på vägen.

Mer läsning för årets hetaste golvtrender för dig som vill slå på stort och byta golv.

*I den här artikeln har vi fokus på sovrummet, men tekniken kan appliceras på vilket rum som helst.