K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Golvtrender: Så sätter du stilen 2019

Vilket golv ska du välja om du vill vara trendig? Och vilka golvtyper fungerar bäst i olika typer av rum? Vi har pratat med en expert som berättat hur de ser på golv 2019.

Genom att byta golv kan du snabbt förändra intrycket av ett rum och få det att se som nytt ut igen. Det är dessutom ett arbete som många klarar av att genomföra från ax till limpa själva. Men vilket golv ska du välja? Utbudet är stort, både vad avser olika material och variationer i mönster, färg och form.

Inspirationsartikel Golvtrender 1500x800 Behandlad ek

-Det vi ser idag är att man väljer ett material för att få en enhetlig stil i hela huset. Eventuellt blandar man in andra material i barnrum och sovrum för att du till exempel vill ha ett mer slittåligt material eller ett mer ljuddämpande sådant. Men annars köper man ofta samma golv till hela huset, i alla fall om det handlar om en större renovering, säger Fredrik Hydén, säljansvarig hos golvtillverkaren Tarkett.

Han förklarar att det delvis beror på att man idag ofta har en öppen planlösning. Likadant golv i flera rum skapar ett intryck av stora, öppna ytor med mycket ljus och rymd.

Generella golvtrender

När det kommer till trender ligger golv ofta lite efter övrig inredning. Golv utgör en basinvestering och vi väljer ofta att vara trendiga när det kommer till inredningen istället. Även om man ser att vi vågar oss allt längre från vita väggar och minimalism i svenska hem, märks det därför inte lika tydligt på golvsidan.

*Vill du ha mer tips och inspiration om golv och vad det innebär? Kika in artiklarna nedan! - Golvguide: Välja trä eller laminat?

- Lack eller olja: Vad passar ditt golv?*

Inspirationsartikel Golvtrender 1500x800 Öppen planlösning

Men det finns ett par trender som man kan skönja. Här följer de tre starkaste:

  • Behandlad ek: Även om naturfärgad ek fortfarande dominerar försäljningsmässigt ser man att både mörk ek och ek i ljusa nyanser som vitt och grått kommer allt mer.
  • Resa och kultur: Vi tar in mer och mer mönster i hemmet igen. Marrakechmönstrat klinkers är exempelvis superhett. Men även klinkers i gråa toner kombinerat med mörkt kakel och blandare i mässing.
  • Heltäckningsmatta: Den här klassikern gör comeback, framför allt i sovrum. Dagens mattor är betydligt mer allergivänliga och enkla att rengöra och därför ett utmärkt alternativ för dig som vill ha varma, mjuka golv.

Inspirationsartikel Golvtrender 1500x800 Heltäckningsmatta

Välja trendigt golv till sovrummet

I sovrummet bör du vara försiktig med alltför intensiva mönster och färger eftersom det är en plats som ska mana till avkoppling. Lugnande mönster och naturnära färger är rätt väg att gå. Gärna mjuka golv.

Trägolv ger ett varmare intryck och är mjukare att gå på än laminatgolv. Men mjukast av allt är heltäckningsmattan som ser ut att vara på väg att göra en comeback i svenska hem.

-Textil i sovrum är väldigt inne. Heltäckningsmattan gör sig utmärkt i just sovrummet eftersom den är både varm och mjuk att gå på, dessutom är den ljuddämpande. Numera finns det både hela mattor och sådana som består av rutor. Bägge är enkla att lägga själv, säger Fredrik Hydén.

Mönstrat golv

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Trender i vardagsrum

När det kommer till vardagsrummet har många idag en öppen planlösning, det innebär att golvet du väljer där även ska fungera i köket. Trägolv är trendigt men för dig som har barn är det lite känsligare trägolvet förstås en riskfaktor i kök och vid matplats. Ska du vara trendig och välja trägolv bör du därför även planera in för några trendiga trasmattor i din budget.

Annars är även mönstrat klinkers ett val som är väldigt 2019. Att våga sig på marrakechmönster över hela ytan, således både kök och vardagsrum, är fortfarande lite väl vågat. Men däremot kan du kombinera ditt mönstrade klinkers med trägolv - exempelvis genom att ha en klinkad yta vid vatteninstallationerna och trägolv på övriga ytor.

Om du vill ha ytterligare hjälp när du planerar en renovering eller ombyggnation i ditt hem kan du ta hjälp av K-rautas Projektplanerare. Projektplanerarna hjälper dig med allt ifrån rådgivning kring materialval men finns även där som inspirationskälla, så att du hittar rätt lösningar på ett smidigt sätt.

Läs mer om olika golvsorter